Om oss
Om Silhuettdesign

Vi är idag troligen Sveriges enda företag som ritar, tillverkar, slipar och målar metallfigurer av helt vanlig metall. Vår ambition är att du som besöker oss ska kunna hitta en egen figur som passar just dig. Vissa föredrar hundar, andra gillar katter och sen finns de som vill ha något helt annorlunda. Silhuettdesigns ursprung grundar sig i verksamhet som skett i Jansbosmedjan, strax utanför Västervik. Idag är vi dock ett självständigt företag.

Vi strävar efter att erbjuda ett relativt brett sortiment av våra egendesignade metallfigurer, samtidigt som vi vill bjuda in våra kunder i skapandeprocessen och ge er möjligheten att vara med och bestämma ritningen på era personliga figurer.

Vad hittar du hos oss?

Vi säljer våra egendesignade metallfigurer, som du sedan kan placera i trädgården, krukväxten eller någon annan stans med lite fantasi.

Som kund kan du även göra en personlig order. Detta innebär att du skickar in en bild, ritning eller idé i textformat till oss som vi sedan kan skapa en metallfigur av, i vilken storlek du än vill. Det kan till exempel vara att du skickar in en bild du tagit med telefonkameran på din hund, med ett förslag.

Vi erbjuder även rabattkanter i metall, i alla olika sorters mått, som vi tillverkar själva.

Vår historia

År 2006, då en man vid namn Gösta Nilsson hade fyllt 79 hela år, beslutade han sig för att uppfylla sin dröm om att äga en smedja. Han köpte smedjan i Jansbo, strax utanför Västervik som då stått utan smed i 37 års tid. Detta gjorde Gösta efter en lång bakgrund inom transportskruvstillverkning och arbete med metall i sitt egenstartade familjeföretag. Han renoverade den nedgångna smedjan till gott skick, drev den året om och höll smideskurser.

Han tillverkade även platta figurer i metall, målade dem helsvarta och ställde ut på gräsmattan framför smedjan. Intresse från förbipasserande och deltagare på smideskurserna väcktes snabbt och figurerna visade sig bli väldigt populära. Så småningom började dessutom beställningar på kundernas egna ritningar rulla in. Göstas personliga favoritfigur var den så kallade ”Pilsnergubben”, som än idag finns med i vårt utbud.

Detta höll Gösta på med ända fram till sin bortgång år 2018. Då tog släkten över stafettpinnen. Idag står smedjan inte i släktens ägo längre, men Göstas dotterson driver Silhuettdesign med hjälp av Göstas son med familj, som än idag driver det gamla familjeföretaget han startade för många år sedan.

Vi har behållt Göstas koncept med silhuettfigurerna i metall. Vi erbjuder både Göstas originalfigurer, egna nya designer samt möjligheten att skicka in sin egen design.

Gösta Nilsson (1927-2018)
Bilder på Jansbosmedjan

Foto: Jonathan Lundberg